0 0

Идеи за визуално разширяване на малката баня

В голяма част от жилищата баните са със сравнително малка квадратура. Ако съществува възможност помещението да се разшири физически, за ремонта неминуемо ще трябва да се отделят немалко време и средства. С помощта на няколко креативни подхода обаче малката баня може да се разшири визуално, без за това да са необходими значителни разходи и усилия. Ето няколко практични идеи как да уголемите оптически малката баня.

Не подценявайте въздействието на цветовете в интериора

Декорираната в тъмни тонове малка баня изглежда още по-тясна. Ако обаче заложите на фаянсови плочки в светли цветове, помещението ще се възприема като по-просторно. Ако шкафовете в банята са в кафяв цвят, можете визуално да разширите пространството, като изберете стенни и подови плочки в по-светли тонове, чийто дизайн включва мотиви в кафяво.

Заложете на плочки с по-голям размер

Не само цветът, но и размерът на положените по стените и пода плочки за баня оказва влияние върху визията на пространството. Колкото по-малки са плочките, толкова по-гъста мрежа от фуги ще се оформи в банята, в резултат на което помещението ще изглежда по-тясно, отколкото е в действителност. За да разширите оптически малката баня, изберете плочки с по-голям размер за пода и стените. За максимален ефект можете да заложите на т. нар. калибровани плочки, които се полагат плътно една до друга, без да се оформят фуги.

Спестете пространство с креативни мивки

За да има повече свободно пространство в малката баня, не е препоръчително да избирате големи шкафове и обемни мивки. Вместо това заложете на конзолна мивка, тъй като повечето от тези модели умивалници се монтират на стената и заемат малка част от подовото пространство в банята. До мивката може да разположите ниска етажерка за баня с няколко открити рафта, върху които да подредите хавлиените кърпи и други принадлежности.

Естествена светлина

Проникващата в банята естествена светлина без съмнение е предимство, тъй като спомага за разгръщането на пълния потенциал на избраната цветова схема и открояването на детайлите в декора, а освен това допринася и за визуалното уголемяване на помещението. Ако вашата баня разполага с прозорци, монтирани високо и осигуряващи уединение, оставете ги без пердета или щори, за да можете да се възползвате максимално от навлизащата през тях дневна светлина. В случай че прозорците в помещението са разположени по-ниско, за да си осигурите уединеност, заложете на тънки пердета, пропускащи частично естествената светлина.

Ефектни осветителни тела

Ако осветлението във вашата малка баня е слабо и недостатъчно, помислете за монтиране на допълнителни осветителни тела. Сенчестите ъгли в недобре осветено малко помещение създават впечатление за още по-умалено пространство. По тази причина е необходимо да осигурите оптимална осветеност в цялото помещение, която ще подсили цветовете и ще внесе повече уют в малката баня. 

Назад
© Developed by CommerceLab