0 0

Изисквания при поставяне на керамични плочки. Материали. Майстор

          •  Повърхността за облицоване да е чиста, гладка, без прах, да не е зацапана с мазни вещества;

          • Да се изиска от майстора преди употреба да провери инструкциите на производителя; да се провери качеството на плочките преди монтажа им. Тази проверка е необходима поради няколко причини:

-        майсторът, който полага плочките, няма да има оправдание  за лошото качество на труда при положение, че няма претенции към качеството на плочките. Ако той има някакви възражения, следва да се отнесе въпроса към производителя или търговеца. По този начин ще се избегне ситуацията да не може да се направи рекламация на вече залепени плочки;

-        процесът на производство и окачествяване не изключва попадането на единични бройки дефектни плочки в кашоните с Първо качество. Единствено предварителната проверка от страна на майстора може да предотврати попадането на дефектна плочка на най- неудачното място. Обикновенно това се забелязва едва след като плочките се почистят добре.

          • Умереното разнотоние в плочките е неизбежно. Да се провери за разлика в нюансите в кашон и в партида преди употреба.

          • Препоръчва се разстоянието между плочките (фугите) да е минимум 3 мм;

          • Да се запази един кашон за бъдещи поправки или замяна. Същият този кашон може да се използва при необходимост в случай на рекламация. Ако по време на проверката се установи наличие на изцяло некачествена продукция да не се разпечатват всички кашони. Необходимо е да се запази поне един фабрично запечатан кашон с всички видими индекси на партидата, за да се направи експертиза от производителя.

                    • Препоръчва се за фиксиране на продуктите и хидроизолацията на помещенията да се използват подходящи водонепропускливи смеси и лепила;

• След залепване на плочките да се изчака до пълно изсъхване на лепилото и след това да се фугира, за да не се запечата влагата;

• Не се приемат рекламации след залепване на плочките!

Лепила: В много голям процент от случаите причината за напукването не е в самите плочки, а в материалите, с които са поставяни. Поради достъпния и лесен начин на производство  на пазара има много голямо предлагане на лепила. Основна съставка в лепилото за плочки е циментът. Когато циментът надхвърля допустимите норми, сместа става „по-силна”. Високото съдържание на цимент в разтворите обикновено води до напукване, това най- вече касае фаянсовите плочки.

Фуга: Фугирането е изключително важен етап от полагането на плочки. За фугите в банята и други мокри помещения трябва да се използват еластични и хидрофобни фугиращи смеси. Благодарение на хидрофобния ефект водните капки се задържат на повърхността и не попиват в структурата на фугата. На открити места има плочки, които „хлопат”, защото са се разлепили от температурните разлики. Трябва да се знае, че фугата от 3мм е почти задължителна на открито. Дори и налепени плочките изменят своите размери при промяна в температурата, ако няма достатъчно оставена фуга, има вероятност плочките да се напукат или разлепят. Фугата:

-        запечатва плочката и удължава живота й;

-        за всички, чиито домове се намират в новопостроени сгради е известен факта, че сградата има период на слягане, т. нар. наместване. В този случай оставянето на фуга има за цел да предотврати напукването.

Назад
© Developed by CommerceLab