0 0

Как да използваме психологията на цветовете при дизайна на кухнята?

Смяната на определени елементи в кухнята, всекидневната или спалнята може напълно да промени начина, по който ни въздейства интериорът, когато влезем в конкретната стая. Не става дума за нова мебелировка или ново осветление, а само за смяна на цветовата гама, което можем да постигнем, като например положим нова настилка от теракот или гранитогрес в определен цвят.

Ярките цветове могат да внесат енергия и живот в кухнята, нискоконтрастните цветови схеми дават обем и простор и въздействат успокояващо.

Основи на психологията на цветовете при интериорния дизайн

Кой е любимият ви цвят? Ако например харесвате червено, синьо или зелено, можете ли да си представите дома си, декориран в любимите ви цветове? Не всеки цвят е подходящ за интериора на дома, дори да ви е любим. Отделните багри се свързват с различни чувства и емоции. Ето кратко описание на основните цветове:

-       Червеното се свързва със страст и опасност, вероятно заради асоциацията му с кръвта и огъня.

-       Зеленото се асоциира със спокойствие и удовлетвореност. Често срещано в природата, зеленото е популярен цвят за спални и всекидневни.

-       Жълтото се асоциира със слънцето и енергията. То привлича погледа и е предпочитан цвят в рекламите.

-       Оранжевото се асоциира с топлина и стабилност. Понеже е интензивен цвят, не трябва да се ползва в спалнята.

-       Кафявото се асоциира със сигурност и престиж, използва се предимно във всекидневната.

Кои цветове са най-подходящи за кухнята?

Кой цвят провокира креативността? Ярките цветове като жълтото стимулират интелекта и ви въвеждат в творческо състояние. Това би помогнало, докато готвите. Освен това по време на закуска този цвят ще ви зареди с енергия за деня.

Има и други подходящи цветове – оранжево и синьо със светъл оттенък се комбинират хармонично с бели кухненски мебели и бял таван.

Цветове, които уголемяват оптически кухнята

Цветовете не оказват влияние само на настроенията, те въздействат и на възприятията за дълбочина и мащаб. Тъмно оцветената стая често изглежда по-малка от светло оцветената при една и съща големина.

Черният, тъмнокафявият и тъмносивият цвят са неподходящи за малки пространства като кухните. Колкото по-светла е цветовата схема, толкова по-просторно ще изглежда помещението. Внимавайте и за контраста – колкото повече контрастират цветовете на стените и пода, толкова по-малка ще изглежда кухнята ви. Затова ако стените в помещението са в светъл цвят, заложете на теракот или гранитогрес в по-светли тонове.

Основна психология за по-добър избор на цветове за кухнята

-       Червеното стимулира апетита. За да внесете този цвят в декора на помещението, бихте могли да заложите на керамични плочки в нюанс на червеното за стената между горните и долните кухненски шкафове. Ако предпочитате по-приглушен ефект, може да изберете керамични плочки с дизайн, при който червеният цвят е вложен по-умерено.

-       Студените цветове като синьото и зеленото са по-подходящи за топлите страни. Чисто психологически няма да ви е толкова горещо през лятото, ако кухнята е декорирана в хладни тонове. Такъв ефект бихте могли да постигнете в кухнята с подова настилка от гранитогрес или теракот в студен цвят.

-       През зимата са по-подходящи по-топлите цветове – червено, жълто и оранжево. Теракот или гранитогресни плочки в топли цветове ще внесат в кухнята усещане за повече уют. Те са перфектен избор, когато помещението е със северно изложение.

-       Ако кухнята изглежда прекалено модерна и включва много метални елементи, използвайте кафявото, за да добавите визуална топлина в интериора. Това можете да постигнете с настилка от гранитогрес с дървесен дизайн или с модели подови плочки, пресъздаващи реалистично повърхността на мрамор, гранит или травертин.

Назад
© Developed by CommerceLab