0 0

Пробиване на отвор или рязане на керамична плочка

Пробиването на отвори в керамичните плочки се налага по различни причини – за поставяне на дюбели, за прокарване на кабел и други. Всеки материал си има специфика, ще обясним как трябва да се подходи, за да може безпроблемно да се пробие отвор във фаянсова плочка, когато това е необходимо.

С какво фаянсът прилича на камъка и от какво зависи плътността му

Ще започнем с обща характеристика на фаянса. Това е материал, който по плътност се доближава до камъка. Но между различните видове плочки също може да има разлика в плътността. Това е така, защото плътността зависи от процедурата, по която се изготвят дадените плочки, а също и от състава им.

Изготвянето на плочките се извършва от гранулиран материал, който се пресова в сух вид и под силно налягане, а след това се подлага на изпичане при висока температура. Така получените плочки са много издръжливи. Поради съдържанието на силиций и наличието на покривен глазурен слой те са с голяма твърдост. Затова и рязането, и пробиването на такива плочки е много трудно. И все пак при прилагане на правилен подход се постигат добри резултати.

Какви са правилата за пробиване на фаянсови плочки

Първо трябва да си осигурите подходящо свредло. За целта трябва да приготвите свредло за пробиване на камък, ако имате такова, или да купите от специализиран магазин.

При самото пробиване трябва да се поддържат ниски обороти на бормашината. Най-добре е, ако имате или можете да вземете назаем бормашина с регулиране на скоростта на въртене. Тъй като повърхността на фаянсовите плочки е гладка и може да се получи плъзгане на свредлото, ви съветваме да закрепите лейкопласт върху мястото където ще пробивате отвора.

За да избегнете пукване на плочката, не трябва да оказвате голям натиск.

Ако по време на пробиването свредлото се загрее силно и почувствате миризма на дим, трябва да спрете и да оставите да изстине. Друг начин за намаляване на нагряването е потапяне в машинно масло. Внимание! Не трябва да използвате вода, за да охладите свредлото, тъй като това ще причини по-бързо износване.

Ако ви е необходимо пробиване на голям отвор

В такъв случай можете да използвате приставката на бормашината, която се нарича кръгова пила. Това е част с направляващо свредло в центъра на кръга.

Ако се налага да режете фаянсови плочки

Рязането на плочки се налага, когато трябва да се поставят по-тесни или къси парчета в края на облицованата повърхност. В повечето случаи ще ви е достатъчен инструмент за рязане на стъкло.

Основни правила при рязането

Първото правило е да намокрите плочката. След това отбележете линията, по която ще режете. За отбелязването използвайте маркер или молив.

Преди да започнете рязането, поставете картон под плочката, за да защитите повърхността, върху която ще режете. Направете разрез, започвайки от едната страна към другата, а след това в противоположната посока.

Сега можете да разчупите плочката по образувания улей. Подложете под нея гвоздей и натиснете леко.

Спазвайте правилата за пробиване и рязане

Както пробиването, така и рязането на фаянсови плочки имат своята специфика. Спазването на правилата ще ви спести проблеми и ще осигури пробиването на желания отвор или нарязване до необходимите размери.

Назад
© Developed by CommerceLab