0 0

Разлики между гранитогреса и фаянсовите плочки

Гранитогресните и фаянсовите плочки се използват навсякъде в дома за облицовка и настилка. Тук ще разгледаме какви са разликите между тях и ще препоръчаме серии от двата вида плочи, в зависимост от това, къде са най-подходящи за използване. Ако планирате вътрешна облицовка, ще ви препоръчаме фаянсови. Но гранитогресът е много по-здрав и е по-доброто решение за облицоване на открити участъци – тераси, зони за отдих, зони около басейни и други.

Фаянсовите плочки

  • Предимства

Тези плочки имат важни предимства – не натрупват статично електричество и електропроводимостта им е много ниска.

  • Повърхност

Фаянсовите плочки са с глазирана повърхност. Подходящи са за стенна облицовка на сухи и мокри помещения. За под се използва теракот или гранитогрес.

  • Устойчивост на замърсявания

За да установите какви характеристики имат даден вид плочки от фаянс, проверете маркирането на опаковката им. С латински букви се отбелязва устойчивостта на плочките към химически вещества. В банята средата е влажна и благоприятна за образуване на мухъл и се налага често почистване с препарати. Готовите препарати са често агресивни към повърхността на плочките, от устойчивостта зависи колко дълго те ще запазят добрия си вид.

  • Какъв размер да се избере – по-голям или по-малък

Правилото е за пода да се избират по-големи по размер плочки, а за облицовка – по-малки.

 

Гранитогресът

  • Качества

Това е материал, доказал своята издръжливост и трайност. Той издържа както на резки температурни промени, така и на много голямо натоварване при преминаване на много хора и дори превозни средства.

  • Минимално абсорбиране на вода

Тъй като в гранитогресните плочки няма пори, абсорбирането на вода е около 0,05%. Това го прави подходящ за бани, където влагата се отделя непрекъснато.

  • Устойчивост на крайни температури

Благодарение на това си качество гранитогресът може да се използва и за външни настилки и облицовки. И на места в екстериора той запазва вида и качеството на покритието. Може да се използва в среди с температура в диапазона между -50 и +50 градуса.

  • Клас на износване

Класът на изтриваемост се определя само за подови и гранитогресни плочки (от 1 до 5), като най-висок клас е 5.

Разликата в цените

Ако изберете гранитогрес за настилка или облицовка, ще ви излезе по-скъпо. Но от друга страна качеството, което ще получите, си струва.

Посъветвайте се с консултантите в избрания от вас магазин, за да изберете подходящия гранитогрес или фаянсови плочки, според бюджета, който сте заделили, но и с достатъчно качество.

Фаянс и гранитогрес за банята

Традиционно за банята се използва фаянс. Ще ви препоръчаме две серии от асортимента на KAI Group.

Бернина е серия от фаянсови плочки с имитация на мозайка, в бежово, кафяво, светло и тъмно сиво.

За една по-различна баня, канеща за релакс, изберете серията Микадо в бежово и лилаво. Освен стенни плочки с размери 25х40 см в тази серия ще намерите и гранитогресни подови плочи с размери 33,3х33,3 см, както и фриз и плочки за декориране, на цветя.

Назад
© Developed by CommerceLab